Wanneer je een bedrijf hebt, krijg je te maken met afval, zoals papier. Vertrouwelijke documenten, contracten, dossiers, pakketjes – allemaal voorbeelden van afval dat valt onder papier en karton. Hoe zorg je ervoor dat je minder papierafval produceert? Het antwoord lees je hier.

Digitaliseren

De makkelijkste weg naar Rome: digitaliseer je bedrijf zo veel mogelijk. Zorg dat klanten een document via de computer kunnen lezen en ondertekenen, stel digitale dossiers op door te werken met specifieke programma’s en digitaliseer persoonsgegevens van medewerkers en klanten. Dat zijn enkele voorbeelden van hoe je minder papieren hoeft te printen die je uiteindelijk weg moet gooien. Zorg daarnaast ook voor bewustzijn bij je medewerkers door aandacht te besteden aan duurzaamheid en alternatieven voor printen aan te bieden. Dit doe je bijvoorbeeld door het voor de medewerker toegankelijk te maken documenten digitaal op te slaan en te delen met anderen binnen het bedrijf en op een vertrouwelijke manier e-mails te kunnen verzenden naar derden. Dankzij de digitale wereld kunnen we het printen en daarmee papierafval aanzienlijk verminderen, dus laten we er optimaal gebruik van maken.

Goed scheiden

Je ontkomt er niet aan dat je toch zo nu en dan een document zult moeten printen of kartonafval hebt. Het bestellen van kantoorartikelen bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je kartonnen dozen in huis hebt die je uiteindelijk kwijt moet. Ook kan het voorkomen dat je papieren facturen toegestuurd krijgt voor je bestellingen of dat je zelf toch even een document moet afdrukken. Dan doe je er goed aan om je papier en karton goed te scheiden van overig afval. Hoe je dat het beste doet? Vertrouwelijk papier kan door een shredder, overig papier en karton kan in een container.

Toch afval? Huur een container!

Sommige bedrijven produceren nu eenmaal meer papierafval dan anderen. Heb jij een dergelijk bedrijf of ben je ZZP’er en heb je toch veel papier en karton waar je vanaf wilt? Dan kun je het beste een specifieke container huren. Je kunt een container huren voor het gewone papier en karton, maar ook voor vertrouwelijke documenten. Het voordeel van het huren van een papiercontainer voor gevoelige informatie, is dat het papier op deze manier ook gerecycled kan worden. Een voorbeeld van een bedrijf waar je een papiercontainer kunt huren, is Renewi. Een papier en karton container van Renewi is beschikbaar in verschillende formaten en wordt geledigt wanneer jij dat wilt; daar maak je samen goede afspraken over. Door het huren van een container voor papier en karton weet je zeker dat je jouw afval op de goede manier kwijt raakt en dat het ook nog eens milieuvriendelijk verwerkt wordt.