Kleding kopen

Elk persoon koopt kleding. Het is een belangrijk onderdeel in het leven. Bij jongeren is het kopen van kleding helemaal populair. Kleding kan je in een fysieke winkel kopen maar ook op een online webshop. De één koopt vaker kleding dan de ander. Over het algemeen wordt er veel kleding verkocht en zijn er vele winkels die kleding aanbieden.

Waar moet je op letten bij het kopen van kleding?

Als eerste is het belangrijk om te weten waar een kledingstuk vandaan komt. Hierbij wordt niet de winkel bedoeld, maar het land waar een kledingstuk is gemaakt. Op elk kledingstuk is de afkomst te vinden. Er is een lijst op internet aanwezig waar bij elk kan de arbeidsomstandigheden op een rijtje worden gezet. De arbeidsomstandigheden verschillen namelijk erg veel per land. Wil je hier rekening mee houden? Dan kan je de lijst opzoeken en daarna beslissen of je een kledingstuk koopt of niet.

Op kleding zitten vaak ook verschillende keurmerken. Hier zal je niet meteen aandenken maar is misschien wel relevante informatie voordat je een aankoop doet. Eerlijke kleding kan je herkennen aan verschillende keurmerken. Je hebt vele soorten keurmerken voor kleiding. Deze geven allemaal aan dat er rekening is gehouden met de mens, het milieu en de dieren. Wil je duurzaam leven en is kleding hierbij een onderdeel? Dan zijn keurmerken ideaal.

Naast gloednieuwe kleding bestaat er ook gerecyclede of tweedehandse kleding. Tweedehandse kleding is veel duurzamer, goedkoper en vaak even mooi als gloednieuwe kleding. Kleding een tweede leven geven wordt ook steeds populairder. Dit geldt ook voor gerecyclede kleding, ook deze kleding heeft een tweede leven gekregen. Dit maakt het kopen van dit soort kleding duurzaam.

Dan heb je als laatste verschillende materiaalsoorten waar je rekening mee moet houden. Het ene materiaalsoort is duurzamer dan de andere. De minst duurzame stof die gebruikt wordt in kleding is zijde. Daarentegen is Lyocell/Tencel de meest duurzame kledingstof.

Kleding kopen in de winkel of op een online webshop

Er zijn vele fysieke kledingwinkels, maar ook veel online kledingwebshops. Beide hebben zijn eigen voordelen. Zo kan je in een fysieke winkel het kledingstuk passen en na aankoop gelijk meenemen. Bij een online winkel gaat dit wat lastiger. Kleding kan je passen thuis, wanneer het niet past moet het worden teruggestuurd. Dit kan vaak extra kosten meebrengen. Daarentegen is kleding online vaak goedkoper, dit omdat online webshops vaak minder bedrijfskosten hebben. Ook moet je langer wachten om van je kledingstuk te genieten. Een online webshop stuurt het kledingstuk op waardoor je de aankoop niet gelijk in huis hebt.