Vrije tijd

De vrije tijd van een persoon is belangrijker dan je zou denken. Elk persoon heeft vrije tijd nodig om even te ontspannen en te ontkomen van de stress. Vrije tijd betekent dat men geen tijd hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten. Hiermee wordt vaak bedoeld dat iemand te tijd heeft om dingen te doen die hij/zij graag doet. Dit is voor elk persoon anders, denk aan hobby’s of een dagje ergens heen. Maar ook heel simpel vrienden of familie opzoeken. Voldoende vrije tijd is een belangrijk onderdeel als je gezond wilt leven.

Belang van vrije tijd hebben

Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Stress komt vaak vanuit de werkvloer. Stressklachten zijn eigenlijk belangrijke signalen. De werkdruk is namelijk vaak te hoog en er is te weinig vrije tijd. Stress lijkt heel onschuldig maar kan toch echt grote gevolgen hebben. Stress kan namelijk zorgen voor een verslechterd immuunsysteem, hoofdpijn, nek- en rugproblemen, vertraagde spijsvertering, een slechter geheugen, een verhoogde hartslag, slapeloosheid en soms zelfs depressie. Al deze gevolgen hebben weer verdere gevolgen, vooral voor de gezondheid. Stress moet dus eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen worden. In de vrije tijd kan de stress in iemands hoofd even worden losgelaten en soms zelfs verdwijnen. Genoeg vrije tijd is dus enorm belangrijk.

Hoeveel vrije tijd is gezond?

De perfecte balans en werk is door minimaal 2,5 uur per dag vrije tijd te hebben. Dit betekent dus dat je 2,5 uur per dag minimaal niet moet bezig zijn met verplichtingen. Het lijkt heel weinig uur op een dag, maar dit gaat om het minimale. Als je onder de 2,5 uur zit zal dit stress opleveren, dit is wetenschappelijk bewezen. 2,5 uur per dag is minimaal, maar je moet er ook niet te veel overheen gaan. Dit zal leiden tot het gevoel van lui en niet productief zijn. Dit maakt een mens ook niet gelukkig. Een mooie balans is ongeveer rond de 3/3,5 uur per dag.

Ook is het belangrijk om goed om te gaan met je vrije tijd. Een gemiddelde Nederlander kan wel 3 uur per dag televisiekijken. Daarnaast komt vaak nog andere activiteiten zoals koken, sporten enz. het is belangrijk dat je wel goed met de vrije tijd omgaat. En dit niet allemaal besteed aan televisie kijken. Misschien heeft iemand dus niet per se meer vrije tijd nodig, maar moet die zijn vrije tijd actiever benutten om stress te verminderen en gelukkig te zijn.